Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Filmzenék közelebbről 4. rész

2010.08.13

Harry Potter és a Tűz Serlege zeneileg:

Ki is Patrick Doyle?

Kenneth Branagh, Shakespeare és Doyle gyakran együtt tűntek fel a színen sok filmnél, így a Sok hűhó semmiértben is.

A Brit komponista ezen túl az Értelem és érzelem, Frankenstein, Eragon, Gosford park és Nim szigetének távoli misztikus aláfestését is elvállalta.

Stílusát tükrözi ez az összevágott zenei videó: (mindörökké hegedű)

 

 

De közvetlenül a Harry Potteres munkája előtt Nanny  McPhee varázsdadáján dolgozott. Mindkét filmben előjönnek a csillámló, örvénylő varázshangok, amelyek Doylenál inkább érzelmeket fejeznek ki mintsem hogy komplettebb dallamkötegek, motívumok legyenek, amiket el is lehetne fütyülni.

Nem becsülöm le Doyle munkáját, de koherensebbek voltak John Williams munkái, egyszerre több szólamként egymást kiegészítve, harmonizálva szólaltatta meg a dallamokat. Míg Doyle sok helyütt a McPhee filmhez kísértetiesen hasonló effektekkel alkot érzéseket a hallgatóban.

Amit viszont észreveszünk, az a Williams-dallamok ügyes felhasználása.

Sokat épít a basszusra Doyle, ami a történet komorulásával egybe is vág.

Amit viszont a rajongók a legjobban vártak a filmben, azt szépen kidolgozta: Voldemort nagyurat.

Maga a szám félrevezető, mert még a labirintusban vagyunk az elején, s csak utána érkezünk a temetőbe zsupszkulccsal. A vívódás, az érzelmek csapongása Voldemortban, és a kiszámíthatatlansága gyönyörűen érzékelhető a számban azzal, hogy felvesz kis dallamokat és gyorsan eldobja, s egy új helyébe lép a réginek. Kedvencem.

A keringők meghatóak, és szépek lettek, ahogy a Harry in Winter dallam is. A sirató is sirató lett, szép szomorú dallammal.

Furcsálltam, hogy Mordon, illetve ÁlMordon nem kapott saját dallamot, ám ez a szál igen erősre sikerült a látványban, és érthetővé vált a nem fanatikus rajongók számára is az apró kígyószerű nyelvöltésekkel.

A film tehát most is nagyon britt, britt színészekkel, rendezővel (Mike Newell) és britt komponistával Doyle személyében.

KIHAGYOTT zenei rélszlet a Slay The Dragon, amely mégis ismerős lehet, mégpedig az előzetesből:

 

Az már nem Doyle érdeme, hogy 3 Weird Sisters számot is szerencsére elkészítettek Jarvis Cocker bandájával, de nagyon klasszra hozták azt is össze:

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.