Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rowlingot kitüntette Nicolas Sarkozy

2009.02.04

A ceremónia

Kép 2009. február 3-án, kedden, a sajtó és meghívottak előtt fogadta Nicolas Sarkozy, francia elnök J. K. Rowlingot az Elysée Palotában.

 

Ünnepélyes beszédet tartott a franciák első embere, majd feltűzte Sarkozy - mint a Becsületrend Nagymestere - a piros szalagos, 5 ágú csillagos érdemrend-jelet Rowling kosztümére. Ezek után az angol írónő is köszönetet mondott, mindketten francia nyelven (hiszen francia és klasszika-filológia tanár volt Skóciában Rowling egykor).

 

A ceremóniáról videó is készült, az Elysée Palota hivatalos honlapján megtekinthető eredeti nyelven.

 

Dióhéjban Sarkozy elnök beszédében azt méltatta, hogy a Harry Potter-ságával nem csak egy népszerű ifjúsági irodalmat teremtett, hanem egyben felhívta a gyermek és felnőtt olvasók figyelmét is saját értékeikre: értelemre, bátorságra, nagylelkűségre, türelemre, lojalitásra, bölcsességre, céltudatosságra, ambícióra.

 

Kép

Rowling francia nyelven bocsánatot kért akcentusáért, megköszönte a francia szerkesztők, illusztrátorok és fordítók munkáját. Érdekességként megemlítette, hogy dédszülei között volt egy francia is, akit úgyszintén kitüntették ezzel a Becsületrenddel, a katonai szolgálataiért.

 

A Becsületrend rövid ismertetése

forrás: Wikipédia

 

A Francia Becsületrend (L'ordre de la Légion d'honneur) Bonaparte Napóleon révén születhetett meg 1802. május 19-én. Azóta is ez Franciaországban a legnagyobb elismerés.

 

A Rend 5 fokozatra osztható (lásd az ábrán):

           Lovag                  Tiszt                 Parancsnok             Főtiszt              Nagykereszt

Kép

A kitüntetés odaítélése a volt miniszterek, tiszteletbeli prefektusok, volt képviselők és szenátorok, vezető bírák, diplomáciai testületek tagjai részére szinte automatikus. Az olimpiai aranyérmesek külön arányszám szerint kapják meg az elismerést. Az éves adagok felét a hadsereg kapja; a másik felében nagy számban találhatók rendőrök, tűzoltók, magas rangú hivatalnokok és egyházi személyek.

 

Eredetileg, a Becsületrendbe felvett személyt követő, három egymás utáni generáció tagjai is viselhették a kitüntetést, öröklés címén.


Egy 1962-es elnöki rendelet szerint a rend összlétszáma nem haladhatja meg a 125 000 főt.

Viszonyítás képpen: 2000-ben 113 780 (élő) tagja volt a Becsületrendnek.

 

Voltak azonban olyanok is akik valamilyen erkölcsi vagy politikai oknál fogva megtagadták a rendjel átvételét, köztük olyan hírességek, mint: La Fayette, George Sand, Guy de Maupassant, Maurice Ravel, Pierre és Marie Curie, Johnny Hallyday, Albert Camus, Brigitte Bardot vagy Catherine Deneuve.

 

Rita Vitrol

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.