Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Levetítették a próbaközönségnek

2008.09.08

Megdöbbentő hír, ez is, mint a 7 hónapos csúszás volt, de igaz!

 

2008. szeptember 7. Chicago, USA.

A Warner Brothers stúdió, David Yates, David Baron, David Heyman, és a többi készítő kikérte 300 válogatott amerikai néző véleményét a félkész Harry Potter és a Félvér Herceg filmről.

 

Eric Scull, a MuggleNet egyik szerkesztője kijutott a vetítésre, és ő nyomán fordítottam élményeit!

 

Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy az elkövetkezendő írást mindenki saját felelőségére olvassa el, ne hangoztassa nyilvánosság előtt, és kezelje diszkrécióval, mivel akadnak, akik nem szeretnének ezekhez a bizalmas információkhoz jutni a film megjelenése előtt.

 

E x t r a

S P O I L E R !

 

Fekete alapon fekete betű ;)       Csak jelöld ki és olvasd!

A teljes  beszámolót angolul elolvashatjátok a MuggleNet oldalán.

 

Itt röviden összefoglaltam az angol beszámoló lényegét. De figyelem, ez SPOILER-terület!!!!

 

A filmet levetítették teljes hosszában, ráadásul a film már megvágott, hangosított, és félig zenei aláfestéssel is ellátott állapotában van (Nicolas Hooper nem végzett még az összes filmzenei számmal, de visszatér az Azkabani fogolyból a nagyon időszerű "Something wicked this way comes").

 

A film-kezdet igen ilyesztő, a londoni gyalogos híd felrobbantását mutatják 2 nézőpontból: mugli és varázsló szemszögből. Egész érdekesre, és rémisztőre sikeredett a jelenet, annak ellenére, hogy nem találkozhatunk a mugli miniszterrel.

 

A Dursley-család kimaradt idén a filmből, de készítettek egy helyszínt, ahol Harry várja Dumbledoret, amely helyről, bár nem mondhatok semmit, igen jól működött.

 

Teljesen könyvhűen van megoldva a Lumpsluck felkeresésének epizódja, olyannnyira, hogy még a karosszék-Lumpsluck átalakulásban is gyönyörködhetünk. Megjegyezném, hogy Jim Broadbent tökéletes illusztrációja a könyvbéli mágusnak, talán még egy kis pluszt is adott hozzá színészi játékával.

 

A Fonó sorbéli jelenet természetesen belekerült a film elejére, miután kiszivárgott már ebből egy kép, amin a megszeghetetlen esküt köti Piton és Narcissa, Bellatrix Lestrange jelenlétében. Alan Rickman megjelenését kissé átformálták: megnyújtották fekete talárját, és haja is csinosabbnak tűnik, ám láthatóan a főgonosz látszatát próbálták belopni a karakterébe.

 

Itt egy kicsit felgyorsulok. Sokan fanyalogtak az ötödik film kapcsán, hogy sok az időhúzás, és sok a látványelemtől túlcsorduló, amúgy csalódást keltő rész. Kijelenthetem, hogy ebben a részben nincs szó ilyenről! Az Odús jelenettől kezdve érződik a filmen és a kamerabeállításokon, hogy David Yates beleadta minden kreativitását a munkába.

 

A filmben mindennek meg van a helye. Nem érzem azt, mint az előző filmeknél, hogy most ezt, most azt hagyták ki a történet folyásából. Ennek ellenére nem sok történés zajlik a tanév során, csak éppen annyi, hogy ne érezzük rohanásnak, és összecsapott munkának az idővezetést.

 

Féltem, hogy hogyan fog mutatni a pár nyálas jelenet a rendkívül sötét epizódokkal együtt, de mondhatom remek szomszédokká szelidítették: Bonny Wright és Jessica Cave. Ám szeretném leszögezni, hogy ez a film már SEMMI SZÍN ALATT NEM GYEREKFILM! Így háromszor is meggondolnám, hogy elvigyem-e a kisöcsémet a film bemutatójára...

 

Volt egy rész ahol felkiáltottam: Ez az én Hermioném! annyira beletrafált Emma Watson a filmbeli karakterébe. Rupertnek is volt pár vicces és kínos jelenete, amikor Lavender rácuppan, és persze a kviddics sem marad el idén!

 

Michael Gambon igazán most ragadta meg Dumbledore karaktere kulcsát. A halálához vezető út remekül és érzelemdúsan van megoldva.

 

Ami számomra a film nagy érdeme az, hogy visszatérnek korábbi relikviák, így Tom Denem naplója, a Tekergők térképe, és rövid bevillanások a korább ifilmekből, amik végre megteremtik a kapcsolatot a sorozat eddigi részei közt.

 

A rendező nagyon aprólékos, kitért a Weasley Varázsvicc Vállalat 5 perces bemutatására, SŐT, még arra is volt ideje, hogy bemenjenek weasleyék Ollivander üzletébe, láttatván mennyire kihalt az Abszol út.

 

A Merengő jeleneteket megritkították, csak 3 szerepel a filmben, de ez csak előnyére vállt, nem lett tőle unalmas, vontatott. Az 1. az előzetesben bemutatott jelenet, és a Lumpsluck-emlék 2 változata lesz látható.

 

Azt hittema barlang-jelenetet összecsapják, de nem! Teljesen úgy ábrázolták, ahogy elképzeltem a könyv alapján. Hatalmas érzelmi benyomást keltett Dumbledore etetése.

 

Szóval a film sötétebb és sötétebb, ami ráhangol a végső filmre, de túlélhető a vicces jelenetek egyensúlyának köszönhetően.

 

Én nem várok már se plakátot, se izgi előzetest, mert tudom mindent megtettek a készítők és még 6 hónapuk van ezek tökéletesítésére + a CGI-látvány megalkotására.

Eric Scull után szabadon Rita Vitrol

 U.I.: Egy másik néző még többet árult el a filmről egy fórumon angolul, lefordítva a lumoson van.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.